Šis maistas padidina ankstyvos mirties riziką

Šiuolaikinė mityba dažnai kupina patogumo, tačiau ar žinojote, kad kai kurie iš šių patogumų gali turėti rimtų pasekmių jūsų sveikatai? Naujausi tyrimai rodo, kad tam tikri maisto produktai gali padidinti ankstyvos mirties riziką. Šiame straipsnyje aptarsime, kurie maisto produktai yra susiję su didesne ankstyvos mirties rizika ir kodėl verta juos vartoti atsargiai.
Ultra apdorotas maistas: tylus žudikas mūsų lėkštėse
Ultra apdorotas maistas (UAM) – tai pramoniniu būdu pagaminti produktai, kuriuose dažnai gausu pridėtinio cukraus, druskos, riebalų ir įvairių priedų. Tai apima saldžius gėrimus, greitą maistą, užkandžius, perdirbtus mėsos gaminius ir kitus panašius produktus.
Tyrimai rodo, kad didelis UAM vartojimas yra susijęs su padidėjusia ankstyvos mirties rizika. Pavyzdžiui, vienas tyrimas nustatė, kad kiekvienas 10% padidėjimas UAM suvartojime padidina ankstyvos mirties riziką 3% . Be to, UAM vartojimas siejamas su padidėjusia širdies ligų, vėžio, nutukimo ir kitų lėtinių ligų rizika .(New York Post)
Perdirbta mėsa: skanus, bet pavojingas pasirinkimas
Perdirbta mėsa, tokia kaip dešros, kumpiai, šoninė ir kiti panašūs produktai, dažnai yra UAM kategorijoje. Šie produktai dažnai apdorojami sūdymu, rūkymu ar pridėtiniais konservantais, kurie gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) klasifikuoja perdirbtą mėsą kaip kancerogeninę žmonėms, ypač dėl jos ryšio su storosios žarnos vėžiu . Be to, tyrimai rodo, kad reguliarus perdirbtos mėsos vartojimas gali padidinti širdies ligų ir ankstyvos mirties riziką .
Kaip sumažinti riziką?
Nors visiškai išvengti UAM gali būti sudėtinga, yra keletas būdų, kaip sumažinti jų vartojimą ir taip sumažinti ankstyvos mirties riziką:
- Rinkitės natūralius produktus: Pirmenybę teikite šviežiems vaisiams, daržovėms, neskaldytiems grūdams ir natūraliai mėsai.
- Skaitykite etiketes: Venkite produktų su ilgu ingredientų sąrašu, ypač jei jame yra nežinomų ar dirbtinių priedų.
- Ruoškite maistą namuose: Namų gamybos patiekalai leidžia kontroliuoti ingredientus ir sumažinti pridėtinio cukraus, druskos bei riebalų kiekį.
- Ribokite perdirbtos mėsos vartojimą: Stenkitės vartoti perdirbtą mėsą retai ir mažais kiekiais.
Maisto pasirinkimai turi didelę įtaką mūsų sveikatai ir gyvenimo trukmei. Vengiant ar ribojant ultra apdoroto maisto ir perdirbtos mėsos vartojimą, galima sumažinti ankstyvos mirties riziką ir pagerinti bendrą sveikatą. Svarbu būti sąmoningiems dėl savo mitybos ir rinktis sveikesnius, natūralesnius produktus.