Netinkamas arbatos gaminimas padidina vėžio riziką

4 Min. skaitymas
Netinkamas arbatos gaminimas padidina vėžio riziką

Arbata – vienas populiariausių gėrimų pasaulyje, turintis daugybę sveikatai naudingų savybių. Tačiau netinkamas jos paruošimas gali sukelti rimtų pasekmių, tarp jų – padidėjusią vėžio riziką. Tyrimai rodo, kad per karštos arbatos vartojimas ir prastos kokybės žaliava gali turėti neigiamą poveikį organizmui. Be to, svarbu atkreipti dėmesį į tinkamą arbatos laikymą ir gaminimo būdus, nes netinkamos sąlygos gali sukelti kenksmingų junginių susidarymą.

Netinkamos temperatūros poveikis sveikatai

Vienas iš pagrindinių veiksnių, didinančių vėžio riziką, yra per karštos arbatos gėrimas. Pasaulio sveikatos organizacijos Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros (IARC) duomenimis, gėrimai, kurių temperatūra viršija 65°C, gali sukelti stemplės vėžį. Aukšta temperatūra pažeidžia gleivinės ląsteles, sukeldama lėtinius uždegimus ir didindama mutacijų tikimybę.

Be to, karštų gėrimų vartojimas dažnai susijęs su rūkymu ar alkoholio vartojimu, kurie taip pat didina stemplės vėžio riziką. Tai reiškia, kad netinkami gyvenimo būdo pasirinkimai kartu su per karštų gėrimų vartojimu gali dar labiau pakenkti organizmui.

Prastos kokybės arbata ir pavojingi junginiai

Ne tik temperatūra, bet ir arbatos kokybė turi didelę reikšmę sveikatai. Kai kurios prastos kokybės arbatos gali turėti pelėsių, pesticidų likučių ar sunkiųjų metalų, kurie yra susiję su didesne vėžio rizika. Tyrimai rodo, kad tam tikros arbatos gali turėti didelius kiekius fluoridų, kurie ilgainiui gali sukelti kaulų ar kitų audinių pažeidimus.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į arbatos maišelių sudėtį. Kai kurie prastesnės kokybės maišeliai gali būti pagaminti iš plastiko ar turėti cheminių junginių, kurie užplikyti karštu vandeniu gali išsiskirti į gėrimą ir turėti neigiamą poveikį sveikatai. Be to, arbatos, kurios laikomos per drėgnoje aplinkoje, gali pradėti pūti ar formuoti pavojingus toksinus, kurie gali būti kenksmingi žmogaus organizmui.

Teisingas arbatos paruošimas

Kad arbata išliktų naudinga ir saugi, svarbu laikytis tinkamų paruošimo taisyklių:

Vandens temperatūra – vengti per karštos arbatos. Juodoji arbata rekomenduojama ruošti 85-90°C temperatūroje, žalioji – 70-80°C.

Aukštos kokybės žaliava – rinktis ekologiškai užaugintą arbatą, vengti produktų su dirbtiniais priedais ar konservantais.

Teisingas laikymas – arbata turėtų būti laikoma sausoje, tamsioje vietoje, kad išvengtumėte pelėsių ar oksidacijos.

Suderintas vartojimas – neverta gerti per daug stiprios arbatos, kadangi didelės taninų dozės gali trikdyti geležies pasisavinimą.

Tinkamas arbatos indų pasirinkimas – geriausia naudoti stiklines arba keramikinės sudėties talpas, kadangi plastikas gali išskirti kenksmingas medžiagas.

Vengti pakartotinio užplikymo – kartotinai užplikant arbatą, iš jos gali išsiskirti per didelis kiekis taninų ir kitų junginių, kurie gali būti nepalankūs virškinimo sistemai.

Atsakingas vartojimas su kitais produktais – arbatos nerekomenduojama vartoti kartu su perdirbtais produktais ar per daug saldiklių turinčiais gėrimais, nes jie gali pakeisti jos naudingąsias savybes.

    Tinkamas arbatos paruošimas yra itin svarbus sveikatai. Vartojant per karštą ar prastos kokybės arbatą, didėja stemplės, skrandžio bei kitų virškinamojo trakto vėžio rizika. Renkantis kokybišką arbatą, tinkamai ją ruošiant ir vengiant per aukštos temperatūros, galima sumažinti neigiamą poveikį organizmui bei išsaugoti visas arbatos teikiamas naudas.

    Atsakingas arbatos vartojimas ne tik padeda išvengti sveikatos problemų, bet ir leidžia mėgautis jos skonio bei aromato pilnatve. Pasirinkdami kokybišką arbatą ir laikydamiesi tinkamų jos gaminimo rekomendacijų, galime užtikrinti geresnę sveikatą ir ilgesnį gyvenimą.

    Svarbu prisiminti, kad net ir sveikiausias gėrimas gali tapti pavojingu, jei jis paruošiamas ar vartojamas netinkamai. Todėl sąmoningas požiūris į arbatos gamybą ir jos vartojimą gali padėti ne tik išsaugoti gerą savijautą, bet ir apsaugoti nuo rimtų sveikatos problemų ateityje.

    Pasidalinkite šiuo straipsniu
    Palikite komentarą

    Parašykite komentarą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    10 žiemos supermaistų, kad būtų išvengta ligų 9 Maisto Produktai Širdies Sveikatai Vegetariški maisto produktai, kurie yra geri vitamino D šaltiniai Juodojo šokolado nauda sveikatai 5 medaus privalumai sveikatai žiemą