Kas yra čili pipirai
Čili pipirai yra aštrūs pipirai, priklausantys Capsicum genties augalams, ir yra labai populiarūs visame pasaulyje dėl jų ryškaus skonio ir aštrumo. Jie priklauso ankštinių šeimai ir yra kilę iš Pietų Amerikos, bet dabar auginami ir naudojami įvairiose pasaulio virtuvėse.
Šie pipirai yra skirtingų rūšių, formų, dydžių ir aštrumo lygių, pradedant nuo švelniai aštrių iki itin karštų. Jų aštrumas yra matuojamas pagal Scoville aštrumo skalę, kuri parodo kapsaicino – junginio, suteikiančio čili pipirams jų charakteringą aštrumą, kiekį. Kapsaicinas taip pat yra žinomas dėl savo potencialių sveikatos naudų, įskaitant skausmo malšinimą ir medžiagų apykaitos skatinimą.
Čili pipirai yra naudojami tiek švieži, tiek džiovinti, malami į miltelius arba fermentuoti į įvairius padažus ir prieskonius. Jie suteikia patiekalams ryškų, aštrų skonį ir gali padidinti maisto skonį bei aromatą. Be to, čili pipirai yra naudojami kai kuriuose liaudies medicinos receptuose dėl jų priešuždegiminių savybių ir gebėjimo skatinti kraujotaką.
Nors čili pipirai yra vertinami dėl savo skonio ir potencialių sveikatos privalumų, jie gali sukelti šalutinį poveikį, tokius kaip virškinimo trakto dirginimas, ypač asmenims su jautria virškinimo sistema. Be to, čili pipirų sultys gali dirginti odą ir akis, todėl reikėtų elgtis atsargiai dirbant su šiais aštriais pipirais.
Čili pipirai maistinė vertė
Čia yra išsami čili pipirų maistinės vertės lentelė, remiantis 100 gramų produkto:
Maistinės Medžiagos | Kiekis Per 100g |
---|---|
Kalorijos | 40 kcal |
Vanduo | 88 g |
Baltymai | 1.9 g |
Bendras Riebalų Kiekis | 0.2 g |
Angliavandeniai | 8.8 g |
Skaidulos | 1.5 g |
Cukrus | 5.3 g |
Vitaminas C | 143.7 mg |
Vitaminas B6 | 0.506 mg |
Vitaminas A | 952 mg |
Kalis | 322 mg |
Kapsaicinas | Kintamas |
Ši lentelė parodo, kad čili pipirai yra mažai kaloringi, tačiau turtingi vandens, vitaminų ir mineralų. Jie yra puikus vitaminų C ir A šaltinis ir suteikia reikšmingą kiekį kalio. Kapsaicino kiekis čili pipiruose yra kintamas ir priklauso nuo konkrečios čili rūšies ir brandos lygio.