Kas yra bulvė
Bulvė yra žemės ūkio augalas, priklausantis Solanum tuberosum rūšiai. Jos labiausiai vertinama dalis yra jos šakniavaisis, kuris išaugina storas, maistingas bulves po žeme. Bulvės yra vienas iš pagrindinių maisto šaltinių visame pasaulyje ir turi didelę maistinę vertę, suteikiančią angliavandenių, skaidulų, baltymų bei įvairių vitaminų ir mineralų, ypač C vitamino ir kalio. Jos yra labai universalios maisto gaminimo srityje, galima jas virti, kepti, troškinti, gaminti bulvių košes, bulvinius blynus, čipsus ir daugelį kitų patiekalų. Be to, bulvės yra svarbus ingredientas daugelyje tradicinių patiekalų skirtingose kultūrose. Bulvės kilo iš Pietų Amerikos, bet dabar auginamos beveik visose pasaulio šalyse dėl jų auginimo lengvumo ir gebėjimo išaugti įvairiose aplinkose.
Bulvės maistinė vertė
Štai bulvių maistinės vertės lentelė 100 gramų kiekiui:
Maistinė medžiaga | Kiekis 100 g |
---|---|
Kalorijos | 77 kcal |
Baltymai | 2 g |
Angliavandeniai | 17,49 g |
Iš jų cukrūs | 0,82 g |
Skaidulės | 2,2 g |
Riebalai | 0,1 g |
Iš jų sočieji riebalai | 0,03 g |
Cholesterolis | 0 mg |
Natrio | 6 mg |
Kalis | 429 mg |
Kalcis | 12 mg |
Magnis | 23 mg |
Geležis | 0,81 mg |
Vitaminas C | 19,7 mg |
Vitaminas A | 0 mg |
Vitaminas K | 2,2 mg |
Folio rūgštis | 11 mg |
Bulvės yra vienas iš pagrindinių maisto produktų daugelyje pasaulio šalių. Jos yra vertingas angliavandenių šaltinis, teikiantis energijos organizmui. Be to, jos turi mažai riebalų ir yra be cholesterolio, todėl gali būti sveikas pasirinkimas mityboje.
Bulvės taip pat turi reikšmingą kalio kiekį, kuris padeda palaikyti elektrolitų pusiausvyrą ir kraujospūdį organizme. Jos yra geras vitamino C šaltinis, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda organizmui kovoti su laisvaisiais radikalais.
Be to, bulvės turi skaidulinių medžiagų, kurios padeda reguliuoti virškinimą ir palaiko žarnyno sveikatą. Jos taip pat yra šaltinis folio rūgšties, kuri yra svarbi nėščioms moterims ir padeda ląstelių dalijimuisi ir DNR sintezei.
Svarbu paminėti, kad būtina tinkamai paruošti bulves, kad jos būtų saugios valgymui, nes tam tikros bulvių dalys gali būti nuodingos. Patartina jas virti, kepti arba troškinti, kad būtų sumažinta solanino koncentracija, kuris yra natūrali nuodinga medžiaga bulvėse.