5 maisto produktai, kurie trukdo įsisavinti vitaminą D

Vitaminas D – tai mūsų organizmo saulės spindulių dovana, kuri būtina stipriems kaulams, stipriai imuninei sistemai ir gerai nuotaikai. Tačiau net ir tada, kai pakankamai laiko praleidžiame lauke arba vartojame papildus, kai kurie maisto produktai gali veikti kaip nematomi priešai – stabdyti šio gyvybiškai svarbaus vitamino pasisavinimą. Ką vertėtų žinoti?
Perdirbti maisto produktai
Ar dažnai pasiduodi pagundai griebti greitą maistą, sausainį ar mikrobangėje šildytą paruoštą vakarienę? Perdirbtas maistas dažnai būna pilnas fosfatų – priedų, kurie naudojami kaip konservantai. Nors fosfatai nėra kenksmingi savaime, per didelis jų kiekis gali trukdyti organizmui pasisavinti kalcį. O be kalcio – ir vitaminas D tampa mažiau veiksmingas. Tai lyg bandytum statyti namą be plytų: net jei turi puikią cemento atsargą, be pagrindinių statybinių medžiagų nieko neišeis.
Alkoholis
Taurė vyno vakarienės metu atrodo nekalta? Taip, kol tai nesitęsia kasdien. Alkoholis veikia kepenis, o būtent jos atsakingos už vitamino D aktyvavimą – pavertimą į formą, kurią organizmas gali naudoti. Be to, ilgalaikis alkoholio vartojimas silpnina žarnyno sieneles, trukdydamas absorbuoti maistines medžiagas. Taigi, jei tavo tikslas – stiprinti imunitetą ir kaulus, galbūt verta pergalvoti įpročius.
Riebus greitas maistas
Nors vitaminas D yra tirpus riebaluose, tai nereiškia, kad visi riebalai jam padeda. Sotieji riebalai, kurių gausu keptuose produktuose, perdirbtuose mėsos gaminiuose ir greitame maiste, mažina vitamino D biologinį prieinamumą – kitaip tariant, organizmas jį blogiau įsisavina. Be to, šie riebalai dažnai siejami su nutukimu, o riebaliniame audinyje vitaminas D „užstringa“ – jis tarsi įkalinamas kūno riebaluose ir tampa neprieinamas kitoms organizmo sistemoms.
Maistas su dideliu oksalatų kiekiu
Špinatai, burokėliai, rabarbarai – sveika, tiesa? Taip, bet saikingai. Šie maisto produktai gausūs oksalatų – junginių, kurie jungiasi su kalciu žarnyne ir trukdo jo pasisavinimui. Kadangi vitaminas D ir kalcis veikia kartu, mažesnis kalcio kiekis lemia ir prastesnį vitamino D įsisavinimą. Tad jei valgai daug daržovių su oksalatais, derink jas su maistu, turinčiu mažiau šių junginių arba laikykis pusiausvyros.
Kofeinas
Be rytinės kavos – nė žingsnio? Suprantu. Tačiau verta žinoti, kad kofeinas gali mažinti vitamino D receptorių aktyvumą organizme. Tai reiškia, kad net jei organizme yra pakankamai šio vitamino, jis gali būti tiesiog „nepastebėtas“. Tyrimai rodo, kad per didelis kofeino kiekis (daugiau nei 300 mg per dieną) gali silpninti kaulus ir trukdyti vitamino D veikimui. Tad galbūt antrą ar trečią puodelį galima pakeisti žolelių arbata?
Vitaminas D – tai ne tik papildas ar saulės spinduliai. Tai ir kasdieniai pasirinkimai, kuriuos darome virtuvėje. Kai žinome, kas trukdo jam veikti, galime sąmoningiau rūpintis savo sveikata – lyg valytume langus, kad į vidų patektų kuo daugiau šviesos.
Transriebalai – nematomi priešai
Transriebalai – tai vieni iš pavojingiausių riebalų rūšių mūsų sveikatai. Jie dažnai randami margarine, kepiniuose iš parduotuvės, traškučiuose, greito maisto restoranuose. Tačiau tai, ko galbūt nežinojai – transriebalai ne tik didina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, bet ir gali mažinti vitamino D pasisavinimą ląstelėse. Jie veikia kaip trukdis, tarsi statinė, užstojanti duris, per kurias turėtų įeiti naudingos medžiagos. Kai transriebalų per daug, ląstelės tampa mažiau jautrios vitaminui D – net jei jo kiekis kraujyje normalus, organizmas jo tiesiog „nepagauna“.
Be to, šie riebalai gali trikdyti fermentų veiklą kepenyse, kurios yra atsakingos už vitamino D konversiją į aktyvią formą. Rezultatas? Mažesnis vitamino D efektyvumas, silpnesni kaulai, prastesnis imunitetas ir didesnė nuotaikų kaita. Todėl jei nori, kad tavo vitaminas D ne tik egzistuotų, bet ir veiktų pilna jėga – verčiau vengti gaminių, kurių sudėtyje rasi „iš dalies hidrinti riebalai“. Tai – raudona vėliava tavo sveikatai.
Maistas gali būti tiek mūsų sąjungininkas, tiek priešas – viskas priklauso nuo pasirinkimų. Ir nors ne visada įmanoma išvengti visų trukdžių, žinoti apie juos – pirmas žingsnis į stipresnį, sveikesnį „aš“.