Mažiau žinomi įvairių rūšių uogų privalumai

Uogos – tai ne tik gardus vasaros skanėstas, bet ir tikras sveikatos lobis. Dauguma mūsų puikiai žino apie braškių, mėlynių ar aviečių naudą, tačiau gamta siūlo kur kas daugiau uogų, kurios pasižymi vertingomis maistinėmis savybėmis. Nors jos neretai lieka nuošalyje ar mažiau vertinamos, šios uogos gali turėti stiprų poveikį mūsų organizmui – nuo širdies stiprinimo iki virškinimo gerinimo, nuo imuniteto stiprinimo iki odos sveikatos palaikymo.
Šiame straipsnyje apžvelgsime mažiau žinomas, bet vertingas uogas, kurias verta įtraukti į savo racioną tiek sveikatingumo, tiek profilaktikos tikslais.
Šaltalankiai – natūrali vitamino C bomba
Šaltalankiai dažnai naudojami liaudies medicinoje, tačiau kasdienėje mityboje vis dar nėra pakankamai įvertinti. Šie maži, oranžiniai uogų burbuliukai pasižymi itin dideliu vitamino C kiekiu – net iki 10 kartų daugiau nei apelsinuose! Be to, šaltalankiai turi vitamino E, K, B grupės vitaminų, flavonoidų ir omega-7 riebalų rūgščių.
Pagrindiniai privalumai:
- Stiprina imunitetą;
- Gerina odos ir gleivinių būklę;
- Mažina uždegiminius procesus;
- Skatina žaizdų gijimą;
- Palaiko širdies ir kraujagyslių sistemą.
Kaip vartoti: šaltalankių uogos puikiai tinka sultims, arbatai, uogienėms, glotnučiams ar džiovintos formos – kaip priedas prie košės.
Erškėtuogės – natūralus antioksidantas
Erškėtuogės, dažniausiai žinomos kaip arbatos ingredientas, yra viena maistingiausių uogų. Jos kupinos vitamino C, beta karoteno, likopeno ir polifenolių, kurie stiprina imuninę sistemą ir saugo ląsteles nuo oksidacinio streso.
Pagrindiniai privalumai:
- Saugo nuo peršalimo ligų;
- Padeda palaikyti sveikus sąnarius (naudojamos artrito simptomams mažinti);
- Gerina odos elastingumą ir mažina pigmentaciją;
- Palaiko šlapimo takų sveikatą.
Kaip vartoti: džiovintas erškėtuoges galima užpilti karštu vandeniu, naudoti uogienėms ar dėti į kepinius. Taip pat galima naudoti miltelių pavidalu.
Šermukšnių uogos – kepenų ir virškinimo sąjungininkės
Nors šermukšnių uogos pasižymi specifiniu kartumu, jos turi daug naudingų savybių. Jose gausu vitamino A, C, organinių rūgščių, taninų, pektinų ir fitoncidų – natūralių junginių, kovojančių su bakterijomis.
Pagrindiniai privalumai:
- Skatina kepenų ir tulžies pūslės veiklą;
- Gerina virškinimą, mažina skrandžio rūgštingumą;
- Turi švelnų vidurius laisvinantį poveikį;
- Saugo regėjimą.
Kaip vartoti: šermukšnius reikėtų termiškai apdoroti – virti uogienes, kompotus ar sirupus. Taip sumažėja jų kartumas ir padidėja virškinamumas.
Gervuogės – mažiau žinomas antioksidantų šaltinis
Gervuogės – tai tamsios, beveik juodos uogos, kurios dažnai painiojamos su mėlynėmis ar avietėmis. Tačiau gervuogės išsiskiria ne tik savo skoniu, bet ir ypatingai dideliu antioksidantų kiekiu. Jose yra vitamino K, C, E, folio rūgšties, manganio ir daug skaidulų.
Pagrindiniai privalumai:
- Mažina kraujo spaudimą;
- Stiprina kaulus ir dantis (dėl vitamino K);
- Skatina kolageno sintezę;
- Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Kaip vartoti: šviežios gervuogės tinka desertams, glotnučiams, salotoms ar jogurtui pagardinti. Taip pat galima jas šaldyti žiemai.
Aronijos (juodieji šermukšniai) – stiprus ginklas nuo cholesterolio
Aronijos, kitaip dar vadinamos juodaisiais šermukšniais, išsiskiria ypač dideliu antocianinų kiekiu – pigmentų, stiprinančių kraujagysles ir mažinančių „blogojo“ cholesterolio lygį. Tai viena iš efektyviausių natūralių priemonių kraujospūdžiui ir kraujotakai gerinti.
Pagrindiniai privalumai:
- Mažina cholesterolį;
- Saugo širdį ir kraujagysles;
- Padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje;
- Turi priešuždegiminį poveikį.
Kaip vartoti: aronijų uogos geriausiai vartojamos termiškai apdorotos – sirupų, uogienių ar sulčių pavidalu. Jose esantis kartumas mažėja jas užšaldžius.
Spanguolės – galingas antibakterinis poveikis
Nors spanguolės geriau žinomos, jos vis dar dažnai laikomos tik peršalimo ar šlapimo takų infekcijų gydymo priemone. Tačiau jų poveikis kur kas platesnis – spanguolės turi proantocianidinų, kurie padeda išvengti bakterijų prisitvirtinimo prie šlapimo takų gleivinės, o taip pat veikia prieš virusus ir net kai kurias grybelines infekcijas.
Pagrindiniai privalumai:
- Apsaugo nuo šlapimo takų infekcijų;
- Mažina širdies ligų riziką;
- Gerina burnos higieną;
- Turi stiprų priešuždegiminį poveikį.
Kaip vartoti: šviežios, džiovintos ar sulčių pavidalu – spanguoles galima naudoti ištisus metus. Tačiau reikėtų vengti priedų su pridėtiniu cukrumi.
Gamta siūlo daugybę uogų, kurios gali tapti puikiu sveikos gyvensenos papildymu. Nors daugelis jų yra mažiau žinomos ar rečiau naudojamos, jos pasižymi stipriu gydomuoju ir prevenciniu poveikiu. Įtraukdami šaltalankius, erškėtuoges, šermukšnius, gervuoges, aronijas ar spanguoles į savo racioną, galite natūraliai stiprinti imuninę sistemą, širdį, kepenis, virškinimą ir net pagerinti odos bei sąnarių būklę.
Svarbiausia – vartoti šias uogas reguliariai ir įvairiai, o jų naudą ilgainiui pajus visas organizmas. Uogos – tai ne tik desertas, bet ir vaistas tiesiai iš gamtos.