3 sveikiausi kiaušinių gaminimo ir valgymo būdai

Kiaušiniai – tikra mitybos klasika. Jie nebrangūs, greitai paruošiami ir kupini vertingų maistinių medžiagų. Tačiau ar visi kiaušinių ruošimo būdai vienodai sveiki? Ne visai. Štai trys būdai, kaip kiaušinius gaminti taip, kad iš jų gautumėte daugiausia naudos, o ne papildomų riebalų ar sveikatai žalingų medžiagų.
Virti kiaušiniai – paprasta ir švaru
Tai bene sveikiausias būdas valgyti kiaušinius. Verdant jų nereikia papildomų riebalų, o visa vertė – baltymai, vitaminai B12, D, A, cholinas – lieka beveik nepakitusi. Kietai virti kiaušiniai – puikus pasirinkimas pusryčiams, užkandžiui ar salotoms. Jei norite šiek tiek švelnesnio varianto – rinkitės minkštai virtus. Beje, virtas kiaušinis taip pat patogus – galite jį pasiimti į darbą ar kelionę.
Poché kiaušiniai – elegancija be riebalų
Poché arba be lukšto virtas kiaušinis – skanus ir vizualiai dailus būdas valgyti kiaušinius be aliejaus ar sviesto. Tiesiog įmuškite kiaušinį į lengvai verdantį vandenį su trupučiu acto ir virkite 2–3 minutes. Šis būdas ypač vertinamas dėl švelnios tekstūros ir maistinės vertės išsaugojimo. Tinka patiekti ant pilno grūdo skrebučio, salotų ar avokado griežinėlių.
Kepti ant nelimpančios keptuvės – be papildomų riebalų
Jei norite keptų kiaušinių, naudokite nelimpančią keptuvę ir visai nenaudokite aliejaus arba rinkitės vos lašelį alyvuogių aliejaus. Taip išvengsite perteklinių sočiųjų riebalų ir kalorijų. Galite kepti kiaušinį iš vienos pusės (veidrodiniu būdu) arba plaktą – tik venkite perkepimo, nes tada kiaušinis tampa sausesnis ir sunkiau virškinamas. Pagardinkite šviežiomis žolelėmis vietoj druskos – bus ir skaniau, ir sveikiau.
Kiaušiniai – tai universalus produktas, kuris gali būti tiek supermaistas, tiek riebalų bomba – priklauso nuo to, kaip juos gaminate. Rinkdamiesi sveikesnius paruošimo būdus, ne tik išsaugosite jų maistines savybes, bet ir pasirūpinsite savo širdimi, svoriu bei energijos lygiu. Tad kitą rytą, kai laikysite kiaušinį rankoje, pagalvokite – ar tai taps sveikatos šaltiniu, ar tik dar vienu „nuodėmingu“ patiekalu? Pasirinkimas – jūsų.
Ką dar verta žinoti apie kiaušinius?
Be gaminimo būdo, svarbu ir tai, kokius kiaušinius renkatės. Rekomenduojama rinktis ekologiškus arba laisvai laikomų vištų kiaušinius – juose dažnai būna daugiau omega-3 riebalų rūgščių ir antioksidantų. Taip pat verta patikrinti kiaušinių šviežumą – kuo šviežesni, tuo geriau virškinami ir skanesni. Paprastas testas – įdėkite kiaušinį į stiklinę vandens: jei nugrimzta – šviežias, jei plaukioja paviršiuje – geriau jo nevartoti.
Nepamirškite, kad kiaušinio trynyje yra daugiausia maistinių medžiagų – vitaminų D, E, K, geležies ir cholino, svarbaus smegenų funkcijai. Nors kai kurie vis dar baiminasi cholesterolio, naujausi tyrimai rodo, kad vidutinio kiaušinių kiekio (1–2 per dieną) vartojimas sveikiems žmonėms neturi žalingo poveikio širdies sveikatai.
Tad į savo mitybą kiaušinius įtraukite ne tik kaip skanų, bet ir labai vertingą produktą. Tinkamai paruošti, jie gali tapti jūsų energijos šaltiniu, pagalbininku svorio kontrolei ir net nuotaikos gerinimo priemone. Ir visa tai – vos iš vieno paprasto lukšto.