Baltymų milteliuose aptikta sunkiųjų metalų švino ir kadmio – naujas pavojus vartotojams ir aplinkai

4 Min. skaitymas
Baltymų milteliuose aptikta sunkiųjų metalų švino ir kadmio – naujas pavojus vartotojams ir aplinkai

Šiandien paskelbtos naujos tyrimų išvados, kurios kelia rimtą susirūpinimą dėl kai kurių baltymų miltelių produktų saugumo. Nesenas mokslinis tyrimas atskleidė, kad kai kuriuose iš labiausiai parduodamų baltymų miltelių buvo aptikti pavojingi sunkiųjų metalų pėdsakai – švinas ir kadmis. Šie elementai, žinomi dėl savo toksiškumo, gali turėti rimtų sveikatos ir aplinkosauginių pasekmių.

Tyrimo eiga

Tyrimą atliko nepriklausoma laboratorija, kuri ištikrino daugelį gerai žinomų baltymų miltelių prekių ženklų, parduodamų tiek fizinėse parduotuvėse, tiek internetu. Iš viso buvo išnagrinėta 20 populiariausių baltymų miltelių produktų, kuriuos vartoja tiek sportininkai, tiek žmonės, siekiantys sveikos mitybos. Pasirodo, kad daugiau nei pusėje jų buvo aptikta sunkiųjų metalų, tokių kaip švinas ir kadmis, pėdsakų, viršijančių saugius lygius.

Tyrėjai pabrėžia, kad šie metalai patenka į produktus dažniausiai dėl netinkamų auginimo ir gamybos sąlygų. Dažnai šie metalai būna dirvožemyje, iš kurio gaunami ingredientai, tokie kaip žirniai ar sojos pupelės, arba jie gali patekti į baltymų miltelius per gamybos procesą, naudojant nesaugią įrangą arba netinkamą perdirbimo metodiką.

Švinas ir kadmis – kokios pasekmės?

Švinas ir kadmis yra sunkieji metalai, kurie ilgą laiką kaupiasi organizme ir gali sukelti rimtas sveikatos problemas. Švinas ypač pavojingas mažiems vaikams ir nėščioms moterims, nes jis gali sukelti vystymosi sutrikimus, smegenų pažeidimus ir netgi nervų sistemos problemas. Kadmis, kita vertus, gali pakenkti inkstams, sukelti kaulų silpnumą ir netgi padidinti vėžio riziką. Ilgalaikis šių medžiagų poveikis gali sukelti lėtines ligas ir pagerinti riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis.

Specialistai perspėja, kad net ir nedidelis šių metalų kiekis, per ilgą laiką kaupiasi organizme, gali turėti rimtų pasekmių. Tai ypač svarbu, kai kalbama apie produktus, kurie yra vartojami reguliariai, kaip baltymų milteliai, naudojami kasdieniuose kokteiliuose ar maiste.

Aplinkosaugos problema

Ne mažiau svarbi problema yra tai, kad šie sunkieji metalai patenka į aplinką, kai jie lieka dirvožemyje ar vandens telkiniuose. Ilgalaikis toksinių metalų kaupimasis gali turėti didelę įtaką ekosistemoms, pakenkti augalams ir gyvūnams, o vėliau sukelti maisto grandinės užterštumą. Tai kelia pavojų ne tik tiesiogiai vartotojams, bet ir visai planetai.

Ką daryti vartotojams?

Vartotojams patariama atidžiai rinktis baltymų miltelius ir sekti, kokie produktai patenka į jų mitybos racioną. Nors kai kurie gamintojai tvirtina, kad jų produktai yra saugūs, svarbu visada pasitikrinti nepriklausomus tyrimus ir išvadas. Vartotojams rekomenduojama pasirinkti tuos produktus, kurie yra sertifikuoti ir kurie atitinka griežtus saugumo standartus.

Be to, specialistai ragina vartotojus vengti per didelio baltymų miltelių vartojimo, nes ilgalaikis jų naudojimas gali sukelti kitų sveikatos problemų, be to, jei juose randama pavojingų medžiagų, jų poveikis organizmui gali būti dar didesnis.

Reakcija iš gamintojų

Kai kurie gamintojai jau reagavo į šiuos tyrimus ir pradėjo imtis veiksmų, kad sumažintų sunkiųjų metalų kiekį savo produktuose. Jie žada atnaujinti gamybos procesus, stiprinti kokybės kontrolę ir naudoti griežtesnius gryninimo metodus, siekiant užtikrinti, kad jų produktai būtų saugesni vartotojams. Tačiau kai kurie ekspertai teigia, kad tai nepakanka ir reikia daug griežtesnių reglamentų bei kontrolių, kad būtų užtikrinta produktų kokybė ir saugumas.

Ateityje galima tikėtis, kad tiek gamintojai, tiek reguliavimo institucijos sieks gerinti baltymų miltelių kokybę ir saugumą. Tai gali apimti griežtesnius testus ir sertifikavimo sistemas, taip pat geresnę informacijos teikimo sistemą vartotojams, kad jie galėtų pasitikėti produktais, kuriuos jie perka ir vartoja.

Tačiau svarbu, kad tiek vartotojai, tiek gamintojai aktyviai dirbtų kartu, kad mažintų sunkiųjų metalų kiekį maisto produktuose, o tuo pačiu prisidėtų prie aplinkos apsaugos ir sveikatos gerinimo.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Palikite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

10 žiemos supermaistų, kad būtų išvengta ligų 9 Maisto Produktai Širdies Sveikatai Vegetariški maisto produktai, kurie yra geri vitamino D šaltiniai Juodojo šokolado nauda sveikatai 5 medaus privalumai sveikatai žiemą