Dabar skaitoma:

5 maisto produktai, kuriuos reikia valgyti, jei norite atidėti plaukų žilimą

Šrifto parinkiklis
Sans Serif
Serif
Šrifto dydis
A
A
Galite keisti turinio šrifto dydį.
Pasidalinti puslapiu
2025 21 gegužės

5 maisto produktai, kuriuos reikia valgyti, jei norite atidėti plaukų žilimą

Žilstantys plaukai daugeliui asocijuojasi su brandesniu amžiumi, tačiau šis procesas gali prasidėti žymiai anksčiau – net jau dvidešimties ar trisdešimties metų. Ar įmanoma jį sustabdyti? Visiškai – ne. Tačiau atidėti? Taip, ir tam nereikia stebuklingų priemonių – pakanka atidžiau pažvelgti į tai, ką valgome. Nors genetika turi didelę reikšmę, vis daugiau tyrimų rodo, kad mityba, gyvenimo būdas ir net emocinė būklė taip pat prisideda prie to, kaip greitai plaukai praranda spalvą.

Plaukų pigmentaciją lemia melaninas – natūralus pigmentas, gaminamas melanocitų. Bėgant metams arba esant nepalankioms sąlygoms (oksidaciniam stresui, tam tikrų vitaminų ar mineralų trūkumui), šių ląstelių aktyvumas mažėja, ir plaukai pradeda žilti. Gera žinia – mes galime padėti savo organizmui ilgiau išlaikyti šias ląsteles aktyvias, jei pasirūpinsime tinkama mityba.

Štai penki galingi maisto produktai, kurie ne tik padeda plaukams išlikti sveikiems, bet ir gali padėti atitolinti žilimo procesą.


Kiaušiniai – maistinių medžiagų koncentratas plaukams

Kiaušiniai – tai tarsi maistingumo koncentratas. Jie yra itin turtingi B grupės vitaminais, kurie svarbūs ne tik energijos apykaitai, bet ir plaukų sveikatai. Vienas iš svarbiausių šios grupės vitaminų yra biotinas (B7), kuris padeda palaikyti keratino gamybą – pagrindinio plaukų baltymo. Be to, kiaušiniuose gausu vitamino B12, kuris palaiko sveiką kraujotaką galvos odoje ir užtikrina, kad melanocitai gautų pakankamai deguonies.

Taip pat verta paminėti geležį, seleną, cinką – šių mikroelementų trūkumas gali susilpninti plaukų šaknis, sulėtinti augimą ir net prisidėti prie spalvos praradimo. Kiaušinių tryniuose šių medžiagų yra pakankamai, kad palaikytų plaukų stiprumą ir išvaizdą.

Kiekvienas kiaušinis – tai natūrali vitaminų kapsulė, kuria galite džiaugtis ir pusryčiams, ir pietums. Tai vienas universaliausių maisto produktų, kuris ne tik sotus, bet ir naudingas jūsų grožiui.


Juodasis šokoladas – malonumas su nauda

Juodasis šokoladas ne tik džiugina skonio receptorius, bet ir gali tapti plaukų pigmento sąjungininku. Aukštos kokybės šokolade gausu vario – mikroelemento, be kurio neįmanoma melanino gamyba. Vario trūkumas, kaip pastebi kai kurie tyrimai, gali būti susijęs su pagreitėjusiu žilimu.

Be to, šokolade randami polifenoliai – galingi antioksidantai, padedantys apsaugoti plaukų folikulus nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Šie laisvieji radikalai susidaro dėl streso, taršos, netinkamos mitybos ir kenkia ne tik odai, bet ir plaukų šaknims.

Nedidelis gabalėlis kokybiško juodojo šokolado – tai ne tik malonumas, bet ir išmintingas pasirinkimas, kai norite pasirūpinti ne tik nuotaika, bet ir plaukais.


Lapinės žaliosios daržovės – žaluma, kuri maitina iš vidaus

Lapiniai kopūstai, špinatai, brokoliai – tai ne tik puikus lėkštės akcentas, bet ir neįkainojamas šaltinis odai, plaukams bei visam organizmui. Šios daržovės pasižymi dideliu folio rūgšties (vitamino B9) kiekiu. Ši medžiaga būtina DNR sintezei, naujų ląstelių formavimuisi ir odos bei plaukų ląstelių regeneracijai.

Be to, jose gausu geležies – mineralinės medžiagos, svarbios deguonies pernešimui kraujyje. Trūkstant geležies, oda gali tapti blyški, o plaukai – silpnesni ir labiau linkę žilti.

Lapinės daržovės taip pat turi vitamino C, kuris padeda geriau pasisavinti geležį, bei antioksidantų, kovojančių su oksidaciniu stresu. Tai maistas, kuris ne tik sotina, bet ir gydo – nuo ląstelių iki sruogų galiukų.


Graikiniai riešutai – maistingas ginklas prieš žilus plaukus

Riešutai dažnai įvardijami kaip smegenų maistas, tačiau jie taip pat puikiai tinka plaukų sveikatai palaikyti. Graikiniai riešutai, iš visų riešutų rūšių, išsiskiria savo omega-3 riebalų rūgščių kiekiu. Šios rūgštys padeda kovoti su uždegimu, gerina galvos odos kraujotaką, o tai tiesiogiai susiję su plaukų augimu ir pigmentacija.

Taip pat juose gausu seleno – antioksidanto, kuris dalyvauja daugybėje fermentinių reakcijų organizme ir padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų. Oksidacinis stresas – viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių plaukai pradeda žilti anksčiau laiko.

Įtraukus graikinius riešutus į savo racioną, plaukai gali tapti stipresni, elastingesni ir išlikti natūralios spalvos ilgiau. Tai paprasta, bet labai vertinga kasdienė investicija į savo išvaizdą.


Uogos – vitaminų ir antioksidantų šaltinis

Uogos – tikras gamtos lobis. Mėlynės, avietės, braškės, juodieji serbentai – jose gausu vitamino C, kuris būtinas kolageno sintezei. Kolagenas svarbus ne tik odai, bet ir plaukams – jis užtikrina folikulų struktūrą, lankstumą, tvirtumą.

Vitaminas C taip pat padeda apsaugoti plaukų ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Be to, uogos padeda geriau įsisavinti geležį, o tai dar viena grandis plaukų spalvos išsaugojimo grandinėje.

Kasdieninė porcija uogų – tai ne tik saldus malonumas, bet ir ilgalaikė parama grožiui iš vidaus. Jas galima valgyti šviežias, dėti į košes, glotnučius ar tiesiog užkąsti vietoj saldumynų.


Žilimas nėra priežastis jaustis nesaugiai – tai natūralus ir neišvengiamas procesas. Tačiau gyvenimo būdas, o ypač mityba, gali turėti reikšmingos įtakos tam, kaip greitai šis procesas prasideda. Rinkdamiesi maistą, kuris palaiko melanino gamybą, kovojame ne tik už plaukų spalvą, bet ir už jų sveikatą, struktūrą, blizgesį.

Kiaušiniai, juodasis šokoladas, žaliosios daržovės, graikiniai riešutai ir uogos – tai penkios maistingos galios, kurios veikia tyliai, bet efektyviai. Tai ne stebuklas – tai mokslu pagrįsta strategija, kurią gali pritaikyti kiekvienas.

Susiję įrašai
Pasinaudodami šiais pasiūlymais, tyrinėkite daugiau jūsų pomėgius atitinkančio turinio!
10 supermaisto produktų, kuriuose gausu cinko ir gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų imunitetui
1 savaitė prieš
kategorija

Imunitetas – tai ne tik apsauga nuo peršalimo ar virusų. Tai sudėtinga organizmo sistema, kuri kasdien saugo mus nuo išorinių grėsmių, infekcijų, uždegimų ir net...

5 sausi riešutai, kuriuos reikia valgyti kasdien dėl įprastų sveikatos problemų
2 savaitės prieš
kategorija

Riešutai – tai vienas iš gamtos turtingiausių maisto šaltinių. Juose gausu sveikųjų riebalų, baltymų, skaidulų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Nors jie maži ir koncentruoti, jų...

5 genialūs pusryčių receptai, kuriuos galite paruošti per kelias minutes
2 savaitės prieš
kategorija

Rytas – svarbiausia dienos pradžia. Nuo to, kaip pradedame dieną, priklauso ne tik mūsų nuotaika, bet ir energijos lygis, dėmesio koncentracija bei alkio jausmas vėliau....

Valgyk! Šie vaisiai turi daugiausia skaidulų
2 savaitės prieš
kategorija

Skaidulos – tai neatsiejama subalansuotos mitybos dalis, užtikrinanti sveiką virškinimą, normalią žarnyno veiklą ir padedanti išvengti įvairių ligų. Tyrimai rodo, kad dauguma žmonių negauna rekomenduojamo...

Apie abcSVEIKATA

abcSVEIKATA.lt yra informacinė svetainė, teikianti išsamią informaciją apie sveikatą, mitybą, ligas, sveiką gyvenimo būdą ir natūralias priemones. Puslapis siūlo straipsnius apie įvairias sveikatos temas, įskaitant psichinę sveikatą, odos priežiūrą, sportą bei seksualinę sveikatą. Taip pat galima rasti informaciją apie simptomus, testus ir gydymo procedūras. Svetainė padeda geriau suprasti sveikatos problemas ir galimus sprendimus