![Pastarnokas: Nauda sveikatai, mityba Pastarnokas: Nauda sveikatai, mityba](https://abcsveikata.lt/wp-content/uploads/2024/01/Pastarnokas-Nauda-sveikatai-mityba-768x512.jpg)
Kas yra pastarnokas
Pastarnokas yra šakninis daržovės augalas, priklausantis skeveldrinių (Umbelliferae) šeimai, kuriai taip pat priklauso morkos, petražolės ir krapai. Botaniškai žinomas kaip Pastinaca sativa, pastarnokas yra panašus į morką savo formos ir struktūros prasme, tačiau jis turi baltą arba kreminę spalvą ir saldų, šiek tiek riešutų skonį.
Pastarnoko populiarumas virtuvėje yra dėl jo universalumo ir unikalaus skonio. Jis gali būti virtas, keptas, troškintas arba naudojamas sriubose ir patiekaluose kaip pagrindinis ingredientas. Jo saldus skonis ypač išryškėja, kai pastarnokas yra keptas, kadangi karštis paverčia kai kuriuos jame esančius krakmolus cukrumi.
Be to, pastarnokas yra maistingas, turintis daug skaidulų, vitaminų ir mineralų. Jis yra geras vitaminų C, K ir E, folio rūgšties, taip pat mineralų, tokių kaip kalis ir manganas, šaltinis. Dėl šių savybių pastarnokas padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą, stiprina imuninę sistemą ir prisideda prie bendros sveikatos gerinimo.
Nors pastarnokas yra šiek tiek mažiau žinomas nei jo artimas giminaitis morka, jis vis dėlto yra vertingas maisto produktas, suteikiantis įvairiapusiškumą ir maistines medžiagas mūsų mityboje.
Pastarnokas maistinė vertė
Štai išsami pastarnoko mitybos lentelė 100 gramų produkto:
Maistinės medžiagos | Kiekis per 100g |
---|---|
Kalorijos (kcal) | 75 |
Bendri riebalai (g) | 0.3 |
Sočiųjų riebalų (g) | 0.05 |
Polinesočiųjų riebalų (g) | 0.1 |
Mononesočiųjų riebalų (g) | 0.1 |
Cholesterolis (mg) | 0 |
Natriumas (mg) | 10 |
Bendri Angliavandeniai (g) | 18 |
Skaidulos (g) | 4.9 |
Cukrūs (g) | 4.8 |
Baltymai (g) | 1.2 |
Vitaminas C (mg) | 17 |
Kalis (mg) | 375 |
Kalcis (mg) | 36 |
Geležis (mg) | 0.59 |
Vitaminas B-6 (mg) | 0.09 |
Magnis (mg) | 29 |
Pastarnokas yra žemo kaloringumo šakniavaisis, turtingas skaidulų, angliavandenių ir vitaminų, įskaitant vitaminą C, bei mineralų, tokių kaip kalis, kalcis ir magnis. Jis taip pat suteikia nedidelį baltymų kiekį.