![Anyžius: Nauda sveikatai, mityba Anyžius: Nauda sveikatai, mityba](https://abcsveikata.lt/wp-content/uploads/2024/01/Anyzius-Nauda-sveikatai-mityba-1-768x509.jpg)
Kas yra anyžius?
Anyžius yra vienmetis augalas, priklausantis Salierinių šeimai, žinomas moksliniu pavadinimu Anethum graveolens. Jis yra kilęs iš Viduržemio jūros regiono ir Pietų Europos, bet dabar auginamas ir kitose pasaulio šalyse. Anyžius išsiskiria savo plunksniškais lapais ir gelsvais žiedais, kurie formuoja skėtį. Šis augalas yra labai vertinamas dėl savo sėklų ir lapų, kurie naudojami maisto gaminime ir tradicinėje medicinoje.
Anyžiaus sėklos yra mažos, plokščios ir tamsiai rudos spalvos. Jos turi saldų, kartu kartoką skonį, primenantį kmynus arba krapus, ir yra naudojamos daugelyje virtuvių visame pasaulyje. Jos dažnai naudojamos kepiniuose, pavyzdžiui, duonoje, pyraguose ir desertuose, taip pat įvairiuose gėrimuose, pvz., anyžiaus traškučiuose ar aromatizuotuose alkolholiniuose gėrimuose.
Be to, anyžius yra naudojamas kaip vaistinis augalas. Jo sėklos ir lapai turi daug naudingų medžiagų, tokių kaip eteriniai aliejai, ir yra naudojami skatinant virškinimą, mažinant dujų susidarymą ir gydant įvairias virškinimo sistemos problemas. Taip pat manoma, kad anyžius turi raminamųjų savybių ir gali padėti gydant kvėpavimo takų ligas.
Anyžius maistinė vertė
Štai lentelė su anyžiaus maistinės vertės informacija 100 gramų kiekiui:
Maistinė medžiaga | Kiekis 100 g |
---|---|
Kalorijos | 337 kcal |
Baltymai | 17 g |
Angliavandeniai | 50 g |
Iš jų cukrūs | 38 g |
Riebalai | 15 g |
Iš jų sočieji riebalai | 1 g |
Skaidulės | 15 g |
Cholesterolis | 0 mg |
Natrio | 16 mg |
Kalis | 1441 mg |
Kalcis | 646 mg |
Magnis | 170 mg |
Geležis | 36 mg |
Vitaminas A | 311 mg |
Vitaminas C | 21 mg |
Ši lentelė pateikia anyžiaus maistinės vertės apibendrinimą 100 gramų kiekiui. Maistinė vertė gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo specifinio anyžiaus tipo ir gamintojo, tačiau šie skaičiai yra apytiksliai ir gali jums suteikti pagrindinį supratimą apie anyžiaus mitybinę vertę.