Kas yra morka
Morka, žinoma moksliniu pavadinimu Daucus carota, yra viena iš labiausiai paplitusių ir vertinamų daržovių visame pasaulyje. Ji priklauso skėčių (Apiaceae) šeimai ir yra žinoma dėl savo charakteringo oranžinio spalvos šakninio daržovo, nors yra ir kitų spalvų morkų veislių, įskaitant violetines, geltonas, baltas ir net juodas.
Morkos yra auginamos dėl jų saldaus skonio ir tekstūros. Jos gali būti valgomos šviežios, pvz., salotose arba kaip užkandis, taip pat gaminamos įvairiais būdais, įskaitant virimą, kepimą, troškinimą ir fermentavimą. Be to, morkos yra populiarus ingredientas sultims ir morkų pyragams gaminti.
Ši daržovė yra žinoma dėl savo sveikatą stiprinančių savybių. Morkos yra puikus beta karotino šaltinis, kuris organizme virsta vitaminu A. Vitaminas A yra svarbus regėjimui, odos sveikatai ir imuninei sistemai. Be to, morkose yra skaidulų, kurios padeda virškinimo sistemai, taip pat yra vitamino C, kalio ir kai kurių B grupės vitaminų.
Morkos taip pat turi antioksidantų, įskaitant beta karotiną ir kitus karotenoidus, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso ir gali sumažinti kai kurių lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ir tam tikrų vėžio formų, riziką. Dėl savo maistinių savybių ir skonio morkos yra vertingas įvairių mitybos planų komponentas.
Morka maistinė vertė
Štai lentelė su morkos maistinės vertės informacija 100 gramų kiekiui:
Maistinė medžiaga | Kiekis 100 g |
---|---|
Kalorijos | 41 kcal |
Baltymai | 0,93 g |
Angliavandeniai | 9,58 g |
Iš jų cukrūs | 4,74 g |
Riebalai | 0,24 g |
Iš jų sočieji riebalai | 0,039 g |
Skaidulės | 2,8 g |
Cholesterolis | 0 mg |
Natrio | 69 mg |
Kalis | 320 mg |
Kalcis | 33 mg |
Magnis | 12 mg |
Geležis | 0,24 mg |
Vitaminas A | 8350 mg |
Vitaminas C | 8,1 mg |
Morkos yra maistingos daržovės, kurios yra dažnai naudojamos įvairiuose patiekaluose ir gaminant sultis. Jos yra žinomos dėl savo aukšto vitamino A kiekio, ypač beta-karotino formos, kuris yra naudingas akims ir odai. Morkos taip pat turi vitamino C, skaidulinių medžiagų ir kitų maistingų medžiagų. Jos gali būti sveikos mitybos dalis ir prisidėti prie organizmo aprūpinimo reikiamomis maistinėmis medžiagomis.