Kas yra baklažanas
Baklažanas, žinomas moksliniu pavadinimu Solanum melongena, yra vaisius, priklausantis naktinių (Solanaceae) šeimai, kurioje taip pat randami pomidorai, paprikos ir kartupiai. Šis augalas kilęs iš Pietų Azijos ir yra labai populiarus tiek Azijos, tiek Viduržemio jūros regiono virtuvėse. Baklažano vaisius yra žinomas dėl savo unikalaus purpurinio arba tamsiai violetinio kiauto ir minkšto, svampingo vidinio mėsingumo. Jo skonis yra subtilus, šiek tiek rūgštus ir kartus, ypač nebrandžiame vaisiuje. Baklažanai yra lankstūs maisto ruošimo srityje – juos galima kepti, troškinti, marinuoti arba naudoti kaip ingredientą įvairiuose patiekaluose, pavyzdžiui, ratatouille, moussaka arba baba ganoush. Be to, baklažanai yra maistingi, turintys skaidulų, vitaminų B ir K, kalio, vario, ir magnio, bei yra mažai kalorijų turintis maisto produktas.
Baklažano maistinė vertė
Štai baklažano maistinės vertės lentelė 100 gramų kiekiui:
Maistinė medžiaga | Kiekis 100 g |
---|---|
Kalorijos | 25 kcal |
Baltymai | 0,98 g |
Angliavandeniai | 5,88 g |
Iš jų cukrūs | 3,53 g |
Riebalai | 0,18 g |
Iš jų sočieji riebalai | 0,03 g |
Skaidulės | 3 g |
Cholesterolis | 0 mg |
Natrio | 2 mg |
Kalis | 230 mg |
Kalcis | 9 mg |
Magnis | 14 mg |
Geležis | 0,23 mg |
Vitaminas A | 23 mg |
Vitaminas C | 2,2 mg |
Vitaminas K | 3,5 mg |
Folio rūgštis | 22 mg |
Baklažanai yra žemos kalorijų daržovės, turinčios nemažai maistinių medžiagų. Jie yra geras šaltinis skaidulinių medžiagų, kalio ir kitų vitaminų bei mineralų. Baklažanai taip pat yra šaltalankių šaltinis, nors jų vitaminų ir mineralų kiekis yra santykinai mažesnis palyginti su kai kuriais kitais daržovėmis.
Baklažanai dažnai naudojami patiekaluose, tokiais kaip baklažanų padažas, baklažanų parmigiana arba baklažanų suktinukai. Jie turi unikalų skonį ir tekstūrą, kurie gali praturtinti įvairius patiekalus. Be to, baklažanai turi nedaug kalorijų, todėl gali būti naudingi tiems, kurie stengiasi išlaikyti arba numesti svorį. Ši daržovė taip pat gali būti įtraukta į įvairias dietas dėl jos skaidulinių medžiagų kiekio, kuris gali prisidėti prie ilgesnio sotumo jausmo ir sveikos virškinimo sistemos.