Bazilikas: Nauda sveikatai, mityba

14 Min. skaitymas
Bazilikas: Nauda sveikatai, mityba

Kas yra bazilikas

Bazilikas yra žolinis augalas, priklausantis Lamiaceae šeimai, kurioje taip pat randami mėtų, rozmarinų ir šalavijų augalai. Jis yra plačiai žinomas ir vertinamas dėl savo aromatingų lapų, kurie yra naudojami kaip prieskonis įvairiose virtuvėse visame pasaulyje. Bazilikas yra kilęs iš Indijos, tačiau jis tapo būdingu ingredientu Viduržemio jūros regiono, ypač italų, virtuvėje.

Bazilikas yra labai įvairus savo skonio profiliu, ir jo skonis gali svyruoti nuo švelniai saldaus iki aštriai pipiriško. Augalas taip pat gali turėti įvairių atmainų, kurios skiriasi lapų dydžiu, spalva ir skoniu.

Šis augalas yra vertinamas ne tik dėl savo skonio, bet ir dėl sveikatą gerinančių savybių. Baziliko lapuose yra eterinių aliejų, kurie turi priešuždegimines ir antibakterines savybes. Be to, jame yra vitaminų, tokių kaip vitaminas K, ir mineralų, įskaitant kalį ir magnį.

Bazilikas yra populiarus ingredientas daugelyje patiekalų, įskaitant pastas, pica, salotas ir užtepėles. Jis dažnai naudojamas šviežias, kad išsaugotų savo stiprų aromatą ir maistines savybes. Bazilikas yra neatsiejama italų virtuvės dalis, ypač pesto padažo, kuris yra pagamintas iš šviežių baziliko lapų, alyvuogių aliejaus, česnakų, pinijų riešutų ir Parmezano sūrio, sudedamoji dalis.

Bazilikas maistinė vertė

Bazilikas (Ocimum basilicum) yra ne tik populiari virtuvės žolelė, bet ir turtingas sveikatingumo šaltinis. Šiame atnaujintame maistinės vertės aprašyme pateikiama baziliko maistinė vertė 100 gramų produkto atveju.

Baziliko Maistinė Vertė (100g)

Maistinės MedžiagosKiekis
Energija23 kcal
Vanduo92.06 g
Baltymai3.15 g
Riebalai0.64 g
Angliavandeniai2.65 g
Cukrus0.3 g
Skaidulos1.6 g
Kalcis177 mg
Geležis3.17 mg
Magnis64 mg
Fosforas56 mg
Kalio295 mg
Natrio4 mg
Cinkas0.81 mg
Vitaminas C18 mg
Tiaminas (B1)0.034 mg
Riboflavinas (B2)0.076 mg
Niacinas (B3)0.902 mg
Vitaminas B60.155 mg
Folatas (B9)68 mg
Vitaminas A264 mg
Vitaminas E0.80 mg
Vitaminas K414.8 mg

 

Ši lentelė atspindi baziliko turtingumą įvairiais mikroelementais ir vitaminas. Jo sudėtyje yra didelis kiekis vitaminų A ir K, taip pat geležies ir kalcio. Bazilikas yra mažai kalorijų turintis produktas, kuris tinka įvairioms mitybos strategijoms. Jo vandens kiekis yra aukštas, o tai reiškia, kad jis puikiai tinka hidratacijai ir suteikia gaivumo jausmą maiste. Bazilikas taip pat yra geras antioksidantų šaltinis, kurie yra svarbūs organizmo apsaugai nuo laisvųjų radikalų sukeltos žalos.

Antioksidantai gali padėti stiprinti imuninę sistemą ir mažinti uždegiminių ligų riziką. Baziliko skaidulų kiekis, nors ir nėra labai didelis, vis dėlto yra naudingas žarnyno sveikatai. Skaidulos padeda skatinti sveiką virškinimą ir gali padėti išlaikyti sveiką svorį. Verta paminėti, kad baziliko maistinė vertė gali šiek tiek skirtis priklausomai nuo auginimo sąlygų ir apdorojimo būdų. Šviežias bazilikas paprastai turi daugiau vitaminų ir mineralų nei sausintas, todėl sveikatai naudingiausia yra naudoti šviežias žoleles.

Bazilikas yra puikus papildymas įvairiems patiekalams, pradedant sriubomis ir baigiant salotomis. Jis suteikia unikalų aromatą ir gali pagerinti maisto skonį bei maistinę vertę. Taip pat bazilikas yra populiarus ingredientas įvairiose virtuvėse, įskaitant itališką, prancūzišką ir Azijos virtuves.

Apibendrinant, bazilikas yra ne tik skanus, bet ir sveikatingas maisto priedas. Jo maistinė vertė daro jį vertinga dalimi subalansuotos mitybos, tiek dėl mikroelementų ir vitaminų, tiek dėl jo antioksidantinių savybių. Įtraukiant baziliką į kasdienę mitybą, galima pagerinti ne tik patiekalų skonį, bet ir bendrą sveikatos būklę.

Nauda sveikatai

Bazilikas (Ocimum basilicum), žinomas dėl savo aromatingų lapų, yra daugiau nei tik populiarus virtuvės priedas. Ši žolelė turi įvairių sveikatinimo savybių, kurios daro ją vertingu elementu bet kurioje sveikos mitybos plane. Nuo senovės laikų bazilikas buvo naudojamas ne tik kaip maistas, bet ir kaip vaistažolė įvairiose kultūrose, įskaitant Indiją, kur jis yra laikomas šventa augalu.

Viena iš baziliko naudų yra jo poveikis virškinimo sistemai. Bazilikas padeda skatinti sveiką virškinimą ir mažina dujų susidarymą žarnyne. Be to, jis gali būti naudingas esant skrandžio spazmams ar net mažinant skrandžio rūgštingumą. Dėl savo raminamojo poveikio bazilikas taip pat gali padėti sumažinti stresą, kuris yra vienas iš dispepsijos ir kitų virškinimo sutrikimų veiksnių.

Baziliko antioksidantinės savybės yra ypač vertingos. Jis yra turtingas flavonoidų, tokių kaip orientinas ir viceninas, šaltinis. Šie antioksidantai gali padėti kovoti su laisvųjų radikalų sukelta žala organizme, taip mažinant vėžio ir širdies ligų riziką. Be to, bazilikas turi eterinių aliejų, kurie turi priešuždegimines savybes. Tai reiškia, kad bazilikas gali būti naudingas uždegiminių būklių, tokių kaip artritas, mažinimui.

Baziliko nauda taip pat apima jo antibakterines ir antimikrobines savybes. Tyrimai rodo, kad bazilikas gali padėti kovoti su įvairiomis bakterijomis, net tokiomis, kurios atsparios tam tikriems antibiotikams. Tai daro baziliką vertingu natūraliu pasirinkimu infekcijų prevencijai ir gydymui.

Šios žolelės nauda nėra apribota tik fizinės sveikatos aspektais. Bazilikas taip pat gali turėti teigiamą poveikį psichologinei sveikatai. Jis gali padėti mažinti stresą ir nerimą, o kai kurie tyrimai rodo, kad bazilikas gali turėti raminamąjį poveikį, padedantį gerinti miego kokybę.

Bazilikas yra taip pat geras vitamino K šaltinis, kuris yra svarbus normaliam kraujo krešėjimui ir kaulų sveikatai. Be to, jame yra vitamino A, kuris yra svarbus regėjimui ir imuninei sistemai, ir įvairių B grupės vitaminų, kurie yra būtini sveikai odai, nervų sistemai ir medžiagų apykaitai.

Nepaisant visų šių naudingų savybių, bazilikas yra lengvai integruojamas į kasdienę mitybą. Jis gali būti naudojamas įvairiuose patiekaluose, nuo sriubų ir salotų iki makaronų ir picų. Šviežias bazilikas ne tik pagerina maisto skonį, bet ir praturtina jį sveikatingomis medžiagomis.

Kai kalbama apie baziliko naudojimą sveikatai, svarbu paminėti, kad jis gali būti naudojamas ne tik maiste, bet ir kaip arbata ar eterinis aliejus. Baziliko arbata yra populiarus būdas mėgautis šios žolelės nauda, o jo eterinis aliejus gali būti naudojamas aromaterapijoje arba odos priežiūrai.

Dar vienas baziliko aspektas yra jo poveikis odai. Dėl savo antimikrobinių ir priešuždegiminių savybių bazilikas gali būti naudingas spuogų ir kitų odos problemų gydymui. Jis taip pat gali padėti apsaugoti odą nuo aplinkos sukeltos žalos, pvz., saulės spindulių ar taršos.

Bazilikas taip pat yra laikomas natūraliu detoksikacijos šaltiniu. Jis gali padėti valyti organizmą nuo toksinų ir skatinti kepenų sveikatą, o tai yra svarbu bendrai kūno gerovei ir energijos lygiui.

Be to, bazilikas turi priešvėžinių savybių. Kai kurie tyrimai rodo, kad jame esančios medžiagos gali padėti stabdyti vėžinių ląstelių augimą ir plitimą. Nors reikia daugiau tyrimų šioje srityje, ši savybė daro baziliką vertingu papildu sveikatos priežiūros režime.

Apibendrinant, bazilikas yra daugiau nei tik skani žolelė. Jo sveikatinimo savybės daro jį vertingu maisto papildu, kuris gali padėti gerinti virškinimą, mažinti uždegimą, kovoti su infekcijomis, pagerinti psichologinę sveikatą ir net turėti priešvėžines savybes. Integravus baziliką į kasdienį mitybos planą, galima pasinaudoti šiomis naudingomis savybėmis, tuo pačiu pagerinant patiekalų skonį ir aromatą.

Koks yra baziliko šalutinis poveikis?

Bazilikas yra plačiai naudojama ir daugeliu atvejų saugi žolelė, tačiau, kaip ir bet kuris kitas produktas, jis gali sukelti šalutinį poveikį kai kuriems žmonėms, ypač esant pernelyg dideliam vartojimui. Štai keletas potencialių baziliko šalutinių poveikių:

  • Alerginės reakcijos: Kai kurie žmonės gali būti alergiški bazilikui arba jo sudedamosioms dalims. Alergijos simptomai gali apimti odos išbėrimą, niežulį, čiaudulį, akių paraudimą ar net kvėpavimo sunkumus.
  • Virškinimo sutrikimai: Nors bazilikas dažnai naudojamas virškinimo gerinimui, kai kuriems žmonėms jis gali sukelti virškinimo sutrikimų, tokių kaip pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas.
  • Hipoglikeminis poveikis: Bazilikas gali turėti įtakos cukraus kiekiui kraujyje, o tai reiškia, kad jis gali sumažinti cukraus lygį žmonėms, vartojantiems diabeto vaistus. Todėl reikėtų stebėti cukraus kiekį kraujyje ir, jei reikia, koreguoti vaistų dozę.
  • Poveikis kraujo krešumui: Kadangi bazilikas turi vitamino K, kuris yra svarbus kraujo krešėjimui, žmonėms, vartojantiems antikoaguliantus (pavyzdžiui, varfariną), reikėtų būti atsargiems, nes bazilikas gali paveikti vaisto veiksmingumą.
  • Nėštumo ir žindymo laikotarpis: Baziliko vartojimas nėštumo metu turėtų būti atliekamas atsargiai. Nors mažais kiekiais naudojamas kaip maisto priedas jis paprastai yra saugus, dideli kiekiai ar baziliko eterinis aliejus gali būti nesaugūs. Taip pat nėra pakankamai tyrimų apie baziliko vartojimą žindymo metu.

Reikėtų pažymėti, kad šie šalutiniai poveikiai yra reti, ypač jei bazilikas vartojamas įprastais, maistiniais kiekiais. Problemos dažniausiai kyla, kai bazilikas vartojamas labai dideliais kiekiais arba kaip koncentruotas eterinis aliejus.

Svarbu pabrėžti, kad, kaip ir bet kuri kita žolelė ar priedas, baziliką reikėtų vartoti atsakingai ir sąmoningai. Jeigu esate nėščia, žindote, vartojate vaistus ar turite tam tikrų sveikatos būklių, visada rekomenduojama prieš vartojant bet kokius natūralius papildus pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu.

Apibendrinant, bazilikas yra saugus daugumai žmonių, kai jis naudojamas kaip maisto priedas arba žolelė mažais kiekiais. Jo šalutinis poveikis yra retas, tačiau visada svarbu atsižvelgti į individualų tolerancijos lygį ir bendrą sveikatos būklę.

Pabaigai

Bazilikas, botaniškai žinomas kaip Ocimum basilicum, yra neabejotinai viena iš populiariausių ir plačiausiai naudojamų žolelių visame pasaulyje. Nuo senovinių tradicijų iki šiuolaikinių virtuvių, bazilikas yra vertinamas ne tik dėl savo unikalaus skonio ir aromato, bet ir dėl jo teikiamų sveikatos naudų.

Baziliko lapai, tiek švieži, tiek džiovinti, praturtina patiekalų skonį, suteikdami jiems šviežumo ir pikantiškumo. Jis yra neatsiejama Italijos ir Viduržemio jūros regiono virtuvių dalis, ypač tokiuose patiekaluose kaip pesto, caprese salotos ar įvairūs makaronų ir picos patiekalai. Tačiau baziliko naudojimas neapsiriboja tik Europos virtuve; jis taip pat yra populiarus Azijos ir kitų pasaulio regionų kulinarinėse tradicijose.

Sveikatos srityje bazilikas yra vertinamas dėl savo antioksidantinių, priešuždegiminių ir antibakterinių savybių. Šios savybės padeda kovoti su laisvųjų radikalų sukelta žala, mažina uždegimą ir gali padėti apsaugoti nuo įvairių infekcijų. Bazilikas yra turtingas įvairių vitaminų, tokių kaip A, K ir C, bei mineralų, įskaitant kalcį, geležį ir magnį, šaltinis. Tai daro jį puikiu pasirinkimu tiek sveikos mitybos, tiek bendros gerovės požiūriu.

Tačiau, kaip ir viskas, baziliką reikėtų vartoti saikingai. Nors šalutinis jo poveikis yra retas, visada svarbu atsižvelgti į asmenines sveikatos sąlygas ir galimas sąveikas su kitais vaistais ar priedais.

Apibendrinant, bazilikas yra daugiau nei tik skanūs lapai – jis yra kultūrinis ir sveikatinimo fenomenas. Jo universalumas virtuvėje ir teigiamas poveikis sveikatai daro jį mėgstamu pasirinkimu tarp virėjų ir sveikos mitybos šalininkų visame pasaulyje. Baziliko įtraukimas į kasdienę mitybą gali ne tik pagerinti maisto skonį, bet ir prisidėti prie geresnės sveikatos ir gerovės.

Dažniausiai užduodami klausimai

Ar bazilikas turi sveikatą gerinančių savybių?

Atsakymas: Taip, bazilikas turi įvairių sveikatą gerinančių savybių. Jis yra turtingas antioksidantų šaltinis, turi priešuždegiminių ir antibakterinių savybių, kurios gali padėti kovoti su infekcijomis ir mažinti uždegimą. Be to, bazilikas yra geras vitamino K, A ir C bei mineralų, tokių kaip geležis ir kalcis, šaltinis.

Kaip galima naudoti baziliką virtuvėje?

Atsakymas: Bazilikas yra labai universalus ir gali būti naudojamas įvairiose virtuvėse. Švieži lapai dažnai naudojami salotose, ant picų, makaronų patiekaluose ar kaip pesto pagrindas. Bazilikas taip pat puikiai tinka prie mėsos, žuvies ir daržovių patiekalų. Džiovintas bazilikas yra populiarus ingredientas prieskonių mišiniuose.

Ar bazilikas yra saugus visiems?

Atsakymas: Bazilikas paprastai yra saugus daugumai žmonių, kai jis naudojamas maisto ruošimui. Tačiau, kaip ir bet kuris kitas augalas, jis gali sukelti alergines reakcijas kai kuriems žmonėms. Be to, žmonėms, vartojantiems antikoaguliantus, reikėtų būti atsargiems dėl baziliko didelio vitamino K kiekio.

Ar bazilikas gali būti naudojamas kaip medicininė žolelė?

Atsakymas: Bazilikas turi keletą medicininių panaudojimų. Jis gali būti naudojamas kaip natūralus būdas kovoti su virškinimo problemomis, stresu ir net tam tikromis infekcijomis. Tačiau, kaip ir bet kurios medicininės žolelės atveju, svarbu konsultuotis su sveikatos priežiūros specialistu prieš pradedant jį naudoti medicininiais tikslais.

Ar baziliką reikia laikyti šaldytuve?

Atsakymas: Baziliką geriausia laikyti kambario temperatūroje, nes šaltis gali greitai sugadinti jo lapus. Galite įdėti baziliko stiebus į indą su vandeniu, panašiai kaip gėles, ir laikyti ant stalo ar virtuvės lentynos. Tačiau, jei norite ilgiau išlaikyti baziliką, galite jį susmulkinti, sumaišyti su aliejumi ir užšaldyti ledo kubelių formelėse, kad vėliau naudotumėte maisto ruošimui.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Palikite komentarą